En autoimmun inflammatorisk gigtsygdom

Morbus Bechterew hører til den gruppe af inflammatoriske, autoimmune gigtsygdomme, som kaldes spondylartropatier. Spondylartropatier er en familie af gigtsygdomme, hvor deres vigtigste fællestræk er betændelse i led i ryggen. 

Spondylartropati eller spondylartrit er betegnelsen for en gruppe kroniske gigtsygdomme, som har en række karakteristiske symptomer til fælles. Sygdommene kan i vekslende grad udløse gigtbetændelse (inflammation) i led og sener på arme og ben samt i ryghvirvelsøjlen. Desuden kan der forekomme symptomer i hud, slimhinder, tarm, øjne og hjerte.

Man kan typisk mærke ømheden under hælene, på ydersiden af lårbenshalsene og på sædeknoglerne, hvilket kan gøre det ubehageligt at sidde på hårde stole. Sygdommen begynder ofte i bækkenet og lænden og kan derfra brede sig op i hele ryggen og helt op i halshvirvelsøjlen.

 

Rygsøjlen er opbygget af 24 hvirvler, og ryggens bevægelighed er blandt andet afhængig af den bruskplade (diskus), der er indskudt mellem hvirvellegemerne. Ved morbus Bechterew opstår den reumatiske betændelse i det område, hvor diskus hæfter til kanten af hvirvlerne. På den måde brydes vævet ned. Kroppen reagerer på nedbrydningen ved at danne arvæv, som efterhånden forkalker, så der vokser en krave af knoglevæv ud fra kanten af hvirvlen, der i nogle tilfælde vil nå nabohvirvlerne. Det vil begrænse din bevægelighed. 

Leddene mellem korsbenet og hoftebenet er bundet meget stramt sammen af ledbånd, og det betyder, at leddene virker støddæmpende, når du går og løber. Disse fjedrende og dæmpende egenskaber går mere eller mindre tabt, hvis du har morbus Bechterew.

Smerter og stivhed kan betyde, at det naturlige svaj i lænden bliver mindre, og brysthvirvelsøjlens krumning bliver kraftigere, så du vil få en tendens til at føre hovedet fremad og skubbe skuldrene frem, samtidig med at din brystkasse synker noget sammen. Du kan komme til at se både rundrygget og trangbrystet ud. Derfor er målet med mange af de øvelser, som anbefales til Bechterew-patienter, at modvirke disse ændringer i holdningen.

Når betændelsen angriber dit bækken, er det leddene mellem korsbenet og hoftebenene (korsbensled), det går ud over. Den efterfølgende forkalkning vil ofte være så intens, at leddene måske kun kan anes på et røntgenbillede. Forandringerne er dog ofte flere år om at udvikle sig. 

Dine ribben er forbundet til din rygsøjle ved hjælp af små led. Kravebenene danner ledforbindelse med brystbenet. Disse led kan blive angrebet, og til tider kan du også mærke ømhed og hævelse opadtil på brystbenet. Resultatet bliver, at din brystkasse har tendens til at blive stiv og øm med nedsat bevægelighed. Den vil føles trang. Du kan dog stadig trække vejret udmærket alene med mellemgulvet, som er din vigtigste åndedrætsmuskel.

Omkring hver femte morbus Bechterew-patient får betændelse i øjets regnbuehinde. Dit øje bliver en smule rødt og ømt, og dit syn bliver måske let sløret. Samtidig bliver du overfølsom over for lys, og tårerne løber. Som regel er der kun betændelse i ét øje ad gangen, men i sjældne tilfælde kan begge dine øjne blive angrebet på samme tid. På grund af betændelsen kan regnbuehinden klæbe fast til øjets linse på et større eller mindre område. Din pupil vil da ikke kunne bevæge sig, som den plejer.

Udover de nævnte symptomer skal du være opmærksom på, at morbus Bechterew medfører en øget risiko for hjerte-kar-sygdom. 

 

 

(Tekst hentet på gigtforeningens hjemmeside) Gigtforeningen kan kun få topkarakter af mig. Det er en super god forening som dagligt kæmper for bedre vilkår for deres medlemmer. Der er masser af god information både på gigtforeningen hjemmeside og facebookside. Gigtforeningen findes også på Instagram.