Velkommen til min blog

Læs - sug til dig! 

Kommenter.. og stil spørgsmål 👍

Hvis du ønsker en e-mail når der er nyt på bloggen, skal du blot udfylde navn og e-mailadresse i formularen på forsiden.. 👍


22-03-2019

Når krop og vilje vælger hver sin vej

Rutsjetur - Hvad tænker du allerførst ???  - Jeg er sikker på, at langt de fleste af os først vil tænke på en legeplads, eller også kommer vi lige i tankerne en tur i tivolis vildeste rutsjebane 🤪

Hvis du googler, vil du få en beskrivelse, som lyder ca. sådan her : Gliden, udskridning, akvaplaning, glatførekørsel - og faktisk er det ord, som straks får smilet til at flade lidt ud. 

Jeg har været lidt stille her på bloggen det sidste stykke tid, og det er bestemt ikke manglende interesse, der ligger til grund for det. Jeg har ikke haft det ret godt og overskud har været en mangelvare. Øgede smerter, træthed, generel utilpashed har fyldt mere end det har gjort længe, og i perioder har jeg været helt væltet omkuld af en influenzalignende tilstand. 

2011 var året hvor min sygdom brød ud med bål og brand. 8 år er gået og jeg føler nu efter den sidste melding på OUH, at en 8 års lang rutsjetur er forbi! Er det godt eller skidt ?? Er det frustrerende eller befriende ?? ..det kan jeg faktisk ikke helt selv svare på endnu, for det er svært for mig at mærke sådan helt dybest inde. 8 år med alverdens medicinske afprøvninger... 

- Til en start lykkedes det efter 1/2 år i udredning, at få sygdomsaktiviteten dæmpet så meget, så jeg selv kunne tage mit tøj af og på igen. Jeg kunne selv rejse mig fra en stol og vende mig i sengen og jeg kunne begynde så småt, at finde en tro på, at mit smertehelvede havde en udvej.. 

- Ganske få måneder gik og så måtte jeg skifte medicinen ud med en anden pga bivirkninger. Jeg fik for store mavesmerter af gigtmedicinen (NSAID) ..

- Igen... og en gang til.. fik jeg et nyt præparat som gav samme reultat.. 

- Mavesårs - forebyggende medicin blev udskrevet, og så fortsatte legen lidt endnu.. 

- NSAID præparaterne blev udelukket og jeg fik påbegyndt en MTX (methotrexatbehandling). Til dem der ikke ved hvad MTX er for en størrelse, kan jeg fortælle, at det er en kemobehandling som ofte benyttes til behandling af forskellige inflammatoriske gigtlidelser. MTX er et langsomtvirkende betændelsesdæmpende præparat som hæmmer celledelingen og signalstoffer i immunsystemet.

Som det er med NSAID midlerne, ja sådan er det også med MTX - Man må væbne sig med tålmodighed, for virkningen træder oftest først rigtigt i kraft efter et 2-3 måneders forløb. Det gjorde jeg så - væbnede mig med en god tålmodighed og en tro på, at det selvfølgelig nok skulle hjælpe mig, alt imens kvalme og generel influenzalignende tilstand blev værre og værre.

Til sidst i mit forløb med MTX, havde jeg stadig lige store gigtsmerter og gigtaktivitet i kroppen, som så samtidigt skulle dele mig med en "influenza" . Jeg sagde selv stop til den type behandling. Jeg kunne simpelthen ikke holde til at blive ved. 

- Næste step - blev et tilbud om, at være med i et forsøgsprojekt med biologisk medicin (Simponi). Jeg sagde ja tak og vidste de første 3 måneder af forløbet ikke, om jeg var blandt de 50 % af patienterne som fik Simponi, eller om jeg tilhørte den gruppe som fik placebo.

Da 3-4 mdr var gået, blev jeg født på ny!!!!!!!!!! 🙃 Pludselig aftog smerterne og jeg fik energi ! Jeg kunne mere og mere en del af alt det jeg kunne før jeg blev syg. Det var en fest !! Der blev dog ikke løbet marathon og gravet have 😀..men.. DET VAR EN FEST !!

Festen varede dog kun 3 måneder. Jeg blev voldsomt syg af en infektion i blodet, som var forårsaget af den biologiske medicin. Ind og ud af Svendborg sygehus i 2 måneder før mit infektionstal igen var tilforladeligt okay. SLUT med Simponi til mig.. 

- Igen ville man afprøve MTX, men denne gang som Metex. Forskellen ville være, at når jeg så skulle tage medicinen som indsprøjtning (altså direkte i blodet) og ikke som tabletter som skulle boble rundt i min mavesæk, så skulle chancen for at undgå bivirkningerne i form af kvalme være større. NEJ, det skete ikke. Et halvt år senere var det også slut. 

- PAUSE ! "Trines tilstand må anses som værende stationær" - og jeg blev jobafprøvet og fleksvisiteret. 

- Senere -efter at have haft ro på kroppen rent medicin - bivirkningsmæssigt, kom jeg igen en tur i MR scanner, og konklusionen blev efter flere lægekonferencer på OUH, at man igen ville tilbyde mig en biologisk medicin. Denne gang MEGET kontrolleret pga mit tidligere forløb. Jeg sagde ja tak, og var lykkelig for at have fået en ny chance. DET VIRKEDE JO FANTASTISK DA DET SLOG IGENNEM FØRSTE GANG ! 👍

- Jeg påbegyndte mit 2. forsøg med biologisk medicin (Benepali) i september sidste år. GLAD i låget var jeg og fuld af forventning og forhåbning. Jeg lovede min kollega, at vi skulle danse på bordene til årets julefrokost! 😀

Det kom dog ikke til at ske, for jeg oplevede desværre ikke den samme gode effekt af mine "hvepsestik", som jeg kendte fra det første forløb. Tiden gik og jeg blev ved med at håbe at jeg tilhørte gruppen af patienter som snigende ville kunne mærke en effekt. Virkningen kom, men ikke som sidst og kun i en halv uges tid, inden den så aftog før jeg kunne tage den næste injektion. I Februar begyndte jeg igen at udvikle infektion i blodet og fik samtidigt udslæt på huden som var en immunologisk reaktion. 

- SLUT! FINITO! 8 års medicinsk afprøvningsforløb er slut. 

Ja, jeg kan mærke at jeg ikke får betændelsesdæmpende medicin. Ja, jeg må igen fast tage fuld styrke smertestillende medicin og ja, jeg sover dårligt og er træt som i TRÆT døgnet rundt. Nogen dage mere end andre. Jeg kæmper en daglig kamp for at gøre alting så godt som muligt og for at "slå til" på mit job og som mor. 

Ukrudt forgår ikke så let !! 😀 -og jeg har ikke tænkt mig hverken at lade mig slå ud, eller at give op ! Jeg har så meget godt i livet, som er værd at fokusere på, SÅ DET GØR JEG! - og det er jeg faktisk temmelig stolt af! 👍

Kontrol - accept - handling ! 

Jeg måtte melde fra til træning sidste fredag (øvelser hos fysioterapeut som skal mindske risikoen for stive og sammengroede led på sigt), og sådan er det når jeg har det helt skidt. Det accepterer jeg, fordi jeg vælger at fokusere på, at blive rejst op igen så jeg kan fortsætte min træning der fra. Jeg måtte sygemeldes fra job tirsdag men hey, det går jo også. 

Alt i alt er min tilstand langsomt forværret henover de år der senest er gået og det er træls som i TRÆLS, men jeg VED, at jeg har gjort ALT hvad jeg selv har kunnet gøre - og det har jeg tænkt mig at blive ved med. 

Pt står den på antiinflammatorisk kost i en grad så det sparker R . Ø . V ! Fiskeolie, ingefær og kål i lange baner.. Måske har det en effekt - måske har det ikke en effekt - Så længe jeg har et kort i bunken at trække, så trækker jeg et kort. 

Livet er værd at danse med - også i regnvejr !

Trine

24-02-2019

Mentalt overskud 

Dårlig søvn - smerter - mangel på energi - kvalme - hukommelsesproblemer - nedsat aktivitetsniveau - modløshed - usikkerhed - frygt og angst.. 

Måske kender du til en eller flere af de nævnte symptomer, som kan være, og oftest er, en del af at være kronisk syg. 

En læser har spurgt efter et blogindlæg, om det at have mentalt overskud eller mangel på samme. Jeg vil forsøge, at sætte ord på ud fra mine egne oplevelser og erfaringer.

Mentalt overskud kan være en eftertragtet mangelvare - ikke mindst, hvis man må dele hverdagen med en kronisk sygdom som følgesvend! Mentalt overskud er en forudsætning for, at vi langt hen af vejen, kan opleve og leve det liv vi faktisk ønsker.

Det er en enorm stressfaktor, at være ramt af sygdom - både fysisk og psykisk. Derfor har vi i den grad brug for, at fokusere på det der giver god energi og mere overskud. 

Bekymringer og udfordringer er noget der følger med, når man bliver ramt af sygdom og igen og igen må forholde sig til nyt i sygdomsudvikling og nye behandlingstiltag. Derudover følger også alle de ændringer der ofte følger med, både følelsesmæssigt og i form af konsekvenser i hverdagen. 

Vi reagerer og lever med sygdom på vidt forskellige måder. Det vigtigste er, at finde frem til hvad der lige netop for dig, giver god energi og øget livsværdi!

En kronisk sygdom stiller nye krav og det er i min optik, afgørende hvordan vi forholder os til sygdommen og generelt til de nye ændringer. 

Nogle oplever at kost og motion gør en kæmpe forskel, andre finder nye interesser og områder i deres tilværelse, som giver fornyet energi og inspiration. Jeg tilhører selv den gruppe af mennesker, som føler en kæmpe livsværdi i at fastholde arbejdslivet på det niveau det idag kan lade sig gøre for mig og så jeg stadig kan fungere tilfredsstillende i mit private liv.

Afgørende mener jeg dog det er for os alle, hvordan vi vælger at opfatte vores egen situation. Vores forståelse og oplevelse af sygdommen – af dens konsekvenser, muligheder og begrænsninger, er i høj grad afgørende for livskvaliteten. 

Jeg skal være den første til at understrege, at det er mega hårdt arbejde, som kræver konstant fastholdelse ! - men det er kampen værd, at få tankerne vendt til noget positivt og at arbejde med livsændringerne rent mentalt  ! 

Men .. Hvordan !??

At bekymringer og tanker fylder, er helt normalt og langt hen af vejen også okay. Tanker kan være konstruktive og dermed gode tanker. Tanker kan være handlingstanker og tanker kan være bearbejdende - men hvis tanker bliver overvejende negative og måske kører rundt i ring, er det ikke længere konstruktivt men derimod ødelæggende. Vi kan have en tendens til overtænkning, hvilket kræver en vis selvkontrol at beherske. 

(Jeg har skrevet et blogindlæg om selvkontrol) 

Sæt dig selv i front ! Fokuser på hvem du er og hvad det egentlig sådan helt inderst inde er der betyder noget for dig. Hvad giver DIG livsglæde og livsværdi !?? 

Giv dig selv nogle opgaver og mål - men ikke større end du ved du kan magte, så du får dem gjort og fluebenet sat ! Det kan være en gåtur, en veninde shoppe-tur, et praktisk gøremål - hvad som helst. 

Drop selvmedlidenheden ! Vi får INTET godt ud af at synke ned i den! Der er forskel på at reagere (ikke alt her i livet er forbundet med retfærdighed), og at hænge fast i noget nytteløst!  - Øv dig i at tænke positive tanker i forhold til det du godt kan og det du står for som person. Sæt mål, og bevæg dig hen imod det du ønsker..

Tag ansvar - for dig selv og for din måde at reagere på i forskellige situationer. Tag magten, så det er DIG der bestemmer hvordan følelsernes spil skal påvirke din mestring. 

Der er det vi kan gøre noget ved! - og så er der det vi ikke kan ændre på, om vi så VÆLGER, at bruge hele livet på at forsøge! - Brug din energi konstruktivt og givende for dig. Du bliver tappet for mentale kræfter, hvis du hænger fast i noget som ikke giver dig noget godt retur! 

Husk at lade batterierne ! - En god søvn, en sund kost og motion er vigtige faktorer energimæssigt for os alle. Som kronisk syg, kan det være en udfordring at få en god søvn, at finde appetit, og at være fysisk aktiv! - men, små tiltag er bedre end ingen og det er ikke målet i sig selv der skal belønnes, men derimod din indsats ❤

Kontrol - accept - handling !! 

Trine

09-01-2019

Kan man spise sig rask ??

I øjeblikket kan du på TV2 følge med i udsendelserne  -Kan man spise sig rask? 

Jeg har set udsendelserne - igen (de har været vist på et tidligere tidspunkt), og jeg bliver fyldt med blandede tanker og følelser.

Lige netop derfor har jeg spurgt læsere både på instagram, på min facebookside og i min gruppe Antiinflammatorisk kost -Gode ideer og opskrifter - Kan man spise sig rask ?? - og har fået mange kommentarer og begrundelser. 

Den samlede konklusion er blevet, at langt de fleste mener, at det kan man IKKE, men man kan spise sig til en langt bedre helbredssituation - måske endda blive helt symptomfri! Mange har dog tilføjet, at det ikke er noget man bare lige gør !! 

Jeg er selv kronisk syg. Lever en hverdag med sygdommen morbus Bechterew og en psoriasisgigt diagnose koblet på. En autoimmun inflammatorisk sygdom som har fulgt mig igennem en rejse af afprøvninger med forskellige medicinske præparater. Nogle med bedre virkning end andre og nogle med bivirkninger i en grad så det kan forstås! 

Jeg er derfor selv meget interesseret i antiinflammatorisk kost og har læst og læst om emnet, oprettet gruppen på facebook for at opnå inspiration, og senest har jeg selv skrevet om emnet på min hjemmeside.  

"Spis dig rask" går ud over min, og mange andres forventning, men at spise antiinflammatorisk, handler kort fortalt om gennem maden, at styrke immunforsvaret og den indbyggede modstandskraft over for infektioner og sygdomme. I tilfælde af en autoimmun sygdom tror jeg på, at kosten kan have en inflammationshæmmende effekt! En antiinflammatorisk kost styrker immunforsvaret - kort og godt! Nogle fødevarer indeholder antioxidanter og andre sætter gang i betændelsesdæmpende processer. Dvs, at de virker ved at forstærke kroppens immunforsvar. 

Jeg ser antiinflammatorisk kost som en aktiv mulighed for at gøre noget godt for sig selv og sin krop - fuldstændig ligesom jeg gør træning og andre aktive tiltag.

 

Hvad er det så liiige jeg reagerer på !? 

Jeg har meget tanke på særligt nydiagnosticerede patienter, fordi jeg af gode grunde VED, hvordan man i den situation, er fuldstændig rundtosset af alle de mange spørgsmål man pludselig er fyldt med. Jeg forestiller mig hvordan jeg selv kunne have reageret hvis jeg havde set de her udsendelser, da jeg selv stod i samme situation.

Jeg kan tage fejl og du er mere end velkommen til at benytte kommentarfeltet, hvis jeg skal have en anden version af den opfattelse, men jeg forestiller mig, at jeg ville have tænkt med den meget begrænsede viden om sygdommen jeg havde, at så kunne det vel ikke være så galt endda!!

Hvis man kan spise lidt grønkål, suplere med fisk, quinoa og blomkålsris i stedet for kartofler og hvidt brød og skylle herligheden ned med ingefærsshots, SÅ KAN DET VEL IKKE VÆRE SÅ SLEMT MED DEN SYGDOM!

Måske er det familie, venner, kolleger, ja hele ens omgangskreds, som fejlagtigt pludselig får et helt forvrænget billede af hvad det vil sige, at være ramt af en inflammatorisk gigtlidelse! - DET ER FOR RIGTIG MANGE MENNESKER EN KÆMPE KAMP ! - og det gør ondt helt ind i knoglemarven på mig, når jeg sidder og ser de her udsendelser og kommer til at tænke på, at sådan et forvrænget billede af virkeligheden kan betyde, at den sygdomsramte som kæmper med smerter, invaliderende træthed, generel utilpashed og mangel på overskud, kan føle sig "set skævt på". Nogen kan måske endda føle, at de selv er skyld i sygdomsudbrudet, for en rygsøjlegigt (som den ene person havde i udsendelsen) er jo ifølge udsendelsen en livsstilssygdom ! - og hallo, hvor svært kan det være ?? - man kan jo bare spise sig rask! 

En sund livsstil i form af motion, en god søvn og en sund og nærende kost, er noget der optager rigtig mange mennesker - også mennesker som er ramt af sygdom. Forskellen er "bare", at for et menneske som er plaget af smerter, invaliderende træthed som ikke kan beskrives for folk der ikke har prøvet noget lignende på egen krop, generel utilpashed, begrænsninger og et konstant manglende overskud -kan udfordringen når det handler om motion og kostomlægning, være ubeskriveligt uoverskuelig! 

 

Nu har jeg vist BRØLT nok !  

Jeg slutter hvor jeg begyndte - Antiinflammatorisk kost optager mig meget. Jeg har i lang tid spist antiinflammatorisk, men har sammen med andre spist hvad der blev serveret. Det har været svært for mig at gå hele linen ud når jeg har været i selskab med andre. Det er svært for mig ikke at kunne spise det samme som mine medmennesker og at skulle sige pænt NEJ TAK til det jeg bliver budt når jeg er i byen osv.. men NU GØR JEG DET, fordi jeg ikke oplever den ønskede effekt af min biologiske medicin, og mest af alt fordi jeg nu selv føler mig tilpas motiveret og klar til at gå 100% all in!

Jeg håber selvfølgelig, at kunne opnå en rigtig god virkning af en benhård og totalt omlagt kost! -som jeg nu efter laaaaang tids tilløb har begivet mig ud i. Jeg håber, at kunne opnå færre smerter, større bevægelighed, mere energi - hvis jeg er heldig, en opbremsning i sygdomsudviklingen 👍 - men jeg har ingen FORVENTNING om at grønkål, ingefær og fiskeolie gør mig RASK! 🤩

Trine

6-1-2019

Året der gik - 2018 

Endnu et år er slut - 2018 var året hvor Livet med kronisk sygdom blev til. Hjemmeside og blog med tilhørende facebookside og instagram blev oprettet sidst i september 2018 og har nu et besøgstal på 5065 ! 

Jeg har mange som har valgt via formular, at få tilsendt en mail, når der er ny læsning og jeg får mange henvendelser i form af kommentarer og spørgsmål. Det er jeg meget taknemmelig for og jeg kan kun opfordre til, at man fortsat benytter sig af det. Læsernes respons er afgørende for mig. 

Jeg er meget overrasket og helt overvældet over, hvor stor interesse der har været i, at følge med i alt hvad jeg skriver - TAK for det ! ❤

 

Jeg har som mål, at dele min egen viden og erfaring med dig! ..Dig som er ramt af sygdom der forandrer tilværelsen, eller dine pårørende.. Jeg ønsker at skabe tryghed og forståelse af den simple grund, at jeg manglede det samme selv!! 🤭

 

Jeg har samlet en liste af links med tilbageblik på forskellige indlæg på blog og hjemmeside. Måske er noget værd at læse en gang til - måske er der noget du ikke lige fik set i første omgang: 

Min egen historie.

Hvorfor gør du det Trine !?

Ske -teorien.

Livets puslespil må lægges på ny.

Et liv med gode værdier.

Antiinflammatorisk kost og dens betydning.

Mine top 5 opskrifter.

At vælge til! 

Fatique - invaliderende træthed.

Sukker og inflammation.

Kanel -Kender du bagsiden af krydderiet!?

Et liv med kroniske smerter.

Selvkontrol. 

Kronisk sygdom og depressive symptomer. 

Pårørende. 

 

Livet med kronisk sygdom på facebook og på instagram er sider, som indeholder opslag med link til hjemmeside og blog, når der er nyt at finde. Det er også sider, hvor jeg indimellem opretter andre relevante opslag, for dig der er kronisk syg eller pårørende. Jeg kan derfor anbefale, at du giver facebooksiden et like, så du automatisk får opslagene at se 👍

 

RIGTIG GODT NYTÅR - og endnu en gang TAK for at du læser med! 🤩

Må 2019 blive et super fantastisk og givende år for dig! ❤❤

Trine

Hvis du ønsker en e-mail fra mig når der er nyt på siden, skal du blot udfylde navn og e-mailadresse i formularen 👍

Navn*
Emailadresse*